spot_img

Jak vybrat venkovní osvětlení: Průvodce pro perfektní zahradu

Venkovní osvětlení není jen o tom, abychom viděli po setmění. Může zdůraznit krásu vašeho domu a zahrady, vytvořit příjemnou atmosféru a zajistit bezpečnost. Při výběru venkovního osvětlení je však třeba zvážit mnoho faktorů.

Tento průvodce vám pomůže s výběrem ideálního venkovního osvětlení pro vaše potřeby:

1. Určete účel osvětlení:

Prvním krokem je zjistit, k čemu budete venkovní osvětlení používat. Existuje mnoho různých typů venkovního osvětlení, z nichž každý má svůj vlastní účel:

  • Funkční osvětlení: Toto osvětlení slouží k osvětlení specifických oblastí, jako jsou vchody, chodníky a terasy. Měli byste zvolit světla, která poskytují dostatek jasného světla a jsou odolná proti povětrnostním vlivům.
  • Dekorativní osvětlení: Toto osvětlení se používá k vytvoření atmosféry a zvýraznění rysů vaší zahrady. Můžete si vybrat z široké škály světel, jako jsou lampiony, girlandy a solární světla.
  • Bezpečnostní osvětlení: Toto osvětlení slouží k odstrašení vetřelců a zajištění bezpečnosti vašeho majetku. Měli byste zvolit světla s pohybovými čidly nebo světla, která jsou vždy zapnutá.

2. Vyberte si správný typ světla:

Existuje mnoho různých typů venkovních svítidel, z nichž každý má své vlastní výhody a nevýhody. Zde je několik nejběžnějších typů:

  • Závěsná svítidla: Tato svítidla se visí ze stropu nebo střechy a jsou ideální pro osvětlení teras, verand a pergol.
  • Nástěnná svítidla: Tato svítidla se montují na stěnu domu a jsou ideální pro osvětlení vchodů, chodníků a garáží.
  • Stojací svítidla: Tato svítidla se umisťují na zem a jsou ideální pro osvětlení zahradních cest a posezení.
  • Vestavná svítidla: Tato svítidla se instalují do země nebo do zdi a jsou ideální pro osvětlení chodníků, schodů a záhonů.

3. Zvažte stupeň krytí IP:

Stupeň krytí IP je důležitým faktorem, který je třeba zvážit při výběru venkovního osvětlení. Stupeň krytí IP udává, jak odolné je svítidlo proti prachu a vodě. Pro venkovní osvětlení byste měli zvolit svítidlo s alespoň stupněm krytí IP44.

4. Vyberte si správný zdroj světla:

Při výběru venkovního osvětlení byste měli zvážit také typ zdroje světla. Nejčastějšími typy zdrojů světla pro venkovní osvětlení jsou:

  • Žárovky: Žárovky jsou nejlevnější variantou, ale mají také nejkratší životnost a jsou nejméně energeticky účinné.
  • Kompaktní zářivky: Kompaktní zářivky jsou energeticky účinnější než žárovky a mají delší životnost.
  • LED diody: LED diody jsou nejen energeticky účinnějším typem zdroje světla a mají nejdelší životnost.

5. Nezapomeňte na bezpečnost: Při instalaci venkovního osvětlení je důležité dodržovat bezpečnostní předpisy. Ujistěte se, že všechna svítidla jsou správně uzemněna a že používáte správné typy kabelů a konektorů.

spot_img

Nejnovější články

Další články autora